27 Mart 2009 Cuma

BROKOLİNİN FAYDALARI:

Zeynep ablam brokolinin yaralarına ve yenilmesi gereken bir bitki olduğunu tarifinde bizlere belirtmişti.Bende bu bitkinin neden bu kadar önemli olduğunu ve bilimsel anlamda nelere iyi geldiğini yada önlediğini internetten edinmiş olup sizlerle paylaşmak istedim.Yapması çok meşakkatli olmayan,maddi anlamda her bütçeye uyan gayet yararlı bir bitki (bitkilirin hepsinin olduğu gibi)Bizde DOKUZEN olarak diyoruz ki "SAĞLIĞINIZ İÇİN BROKOLİ YİYİN"

Brokoli antikarsinojenik (kansere karşı koruyucu ) etkisi yüksek, kalsiyum açısından da oldukça zengin. Dolayısıyla kemik erimesine karşı koruyucu, lif oranı yüksek bir besin. A, E ve C vitaminlerinin yanı sıra içerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Antibiyotik vazifesi de görür. Bazı indol ve indol türevleri (bitkisel hormonlar) açısından da ayrı bir önem taşımaktadır. Bu sayede vücudumuzdaki hormon dengesini ayarlar.
Brokolinin kendine özgü olan selülozik yapısı (lifli yapı) bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında (toksin atıcı) ve alınmış olan ağır metallerin emilmesinde büyük rol oynar. Brokolinin bu lifli yapısı, dışkının düzenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Kabızlığı önleyicidir. Prostat rahatsızlıklarının kansere dönüşmesinde brokoli güçlü bir önleyicidir. Aynı zamanda, meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur.Ayrıca bugün dünya çapında araştırılması yapılan bitkilerin başında yeralır.

1 yorum:

MEL dedi ki...

kızlar sitemize yeni dadanan şu değirmenciyi ben çözdüm galiba.bu sitemize dadanan diğer büyük virüs:)sözde kekin nasıl kabardığını zamanında ondan öğrenmişiz:))ayrıca geçende benimle olan konuşmasında şantaj bile yaptı...:))))