18 Aralık 2008 Perşembe

MUTFAK MACERALARI :))

  • Malumunuz her mutfağa yeni girmeye başlayan çömez aşçının başından komik ve ilginç hadiseler geçer.Hatta bazen bunun için çömez olmanıza gerek yoktur,bu işleri gayet iyi bilseniz bile başnıza bu tarz hadiseler gelebilir.Mesela beni tanıyanlar bilir,ben öyle mutfakta çok vakit harcayan biri değilimdir.Mutfakla mazim 2 yıl bile değildir toplasak ama şu son 1 yılda gözle görülür bir gelişme var bende (sağolsun ayşenur).Başlıktanda anlaşılacagı gibi bu bölümde mutfak maceralarını anlatmaya çalışıcam elim tuşa bastıkça..önce kendimden başlamak istiyorum ve benim mutfak maceralarımda kimsede yoktur yani :))
  • Bir gün misafir gelicek bize,hazırlık yapıyoruz annemle birlikte.Annemde beşamel soslu tavuklu bir yemeği o aralar çok yapıyodu ve o gün yine ondan yapıcaktık.Bende yeni yeni mutfağa girip gözle görülür şeyler yapıyorum.Annem sen beşamel sosu hazırla dedi,bende tarifi istedim annemde aklımda yok yemek kitaplarına bak orda mutlaka yazar dedi.Neyse güç bela bir beşamel sos tarifi buldum.Tarifin içinde yumurta,un,yag,süt falan vardı.Anneme sorma gereksinimi hiç hissetmiyorum tabi çok biliyorum ya hemen başladım yapmaya bilmiş bilmiş..Önce bi güzel yapıcagım tencereyi çıkarttım (buraya kadar herşey güzeldi zaten)sonra yagı erittim bi güzel üzerine yumurtayı çırpıp döktüm(tabi bu arada ne tarife bakıyorum ne anneme soruyorum)sonra bi baktım bizim kahvaltıda yediğimiz üzerine sucuk serptiğimiz sahanda yumurta çıktı ortaya.Biraz düşündüm böylemi olur diye ama bende bi yanlışlk olamaz tabi ben çok biliyorum ya..neyse devam ettim yapmaya bizim 40 yıllık sahanda yumurtanın üzerine sütü ekledim ve başladım çırpmaya ve sonra bi baktımki sütün üzerinde yumurta parçacıkları dagılmış..İşte ozaman anladımki bu işte ciddi bir terslik var ve anneme başvurdum.Annemde beşamel sosa yumurta koyulurmu dedi bende anne valla tarifte öyle yazıyo dedim ve gösterdim sonra annem yumurtalı olan tariften yola çıkarak yumurtasız tarif çıkarttı ve ondanda yola çıkarak beşamel sosu yaptım çok şükür.Başımdan geçen ilginç ve bence komik bir mutfak macerasıydı..
  • Bir günde yine misafir gelcek annem açma yaptı ve acil olarak bir yere gidecekti banada yumurtanın sarsını üzerine sürmemi söyledi.Bende tamamen safiyane duygularımla açık sarısınımı,koyu sarısınımı süreceğim diye sormuştum.Tabi annemin ozamanki suratıma bakışını hiç unutmıyacağım..:))
  • Bu macerada emel ablamla,gülşah ablamdan geliyor..Bizim bu iki titiz kızımız yeni pilav yapmaya başlamışlar..Önce pirincin miktarı ayarlancak tabi hemen ayarlamışlar kaç kiş varsa o kadar pirinci koymuşlar tabi pirincin şişebilme ihtimalide yok neyse hadi bir ordu yer doyar o pilavdan dedik avundu ama sonra duyduklarımıza iyi güldük..bu iki titiz kızmız başlamışlar pirinci yıkamaya yıka yıka ve pek dogal olarak pirincin suyunu bir türlü berraklaştramamışlar(ama az kalsın bunu başaran ilk insan olma özelliğini kazanacaktılar)neyse sonra berraklaştıramıyacaklarnı anlamışlar ve içlerine sinmeye sinmeye o pis pirinçlerden pilav yapmışlar..:))
  • Bu trajikomik macerada hatice yengemin başından geçmiş..Yengem bir gün mutfakta yemek yapıyormuş.ANiden ışıklar kesilmiş yengemde kendine ışık olsun diye tüplü bir feneri çalıştırmış mutfakta ama fenerin tüpü gaz kaçırmaya başlamış tabi yengem panik olmuş feneri ne yapsam etsem derken aygazın yanındaki tezgahın üzerine koymuş feneri ve tabi gaz ve ateş gibi iki eski dost birbirini bulunca bırakırmı hiç?zaten bırakmamış ve başlamış mutfak ateş almaya..Yengem kendi gayretleriyle ateşi söndürmeye çalışmış ama ne kadar neyse sonra birisi sevim yengeme haber vermiş yengemde gelmiş söndürmüş ateşi ve yengem sonrasını şöyle anlattı :"mutfatktan araya çktığım zaman dış kapıya bir döndüm baktım bütün apartman kapının önüne(apartman arasına)dizilmiş ne oluyo diye bakıyor..Gerçekten trajikomik bir macera..
  • Yine bir gün gülşah ablam betül ablam falan elmalı kurabiye yapmışlar.AMa kurabiyenin üzerine pudra şekeri diye bugday nişastası dökmüşler.E tabi sonra kurabiyenin tadı değişmiş ve başlamışlar düşünmeye Allah allah neyi eksik koydukta buna böyle oldu diye..Neyseki sonra anlamışlar üzerindekinin bugday nişastası olduğunu..;))
  • BU HİKAYEDE AYŞE TEYZEME AİT OLUP,ZEYNEP ABLAMIN AGZINDAN OKUYORUZ;)))
  • Kendime ait mutfak maceralarını henüz hatırlayamasamda annemin maceralarından birini yazayım.. :) yıllardır kendine has tamamen orjinal bir şekilde yemek yapma konusunda usta bir aşcı olan annem günümüzün çağında hazır,pratik yemek yapma furyasına ayak uydurmayı istemiş olacak ki hazır çorba yaptı..ben henüz sofraya iştirak etmemiştimde mutfaktan kardesım vildan,annem ve gelinimiz asumanın kahkaha sesiyle mutfağa geldim.. kahkaha tufanından sonra vıldan olayı anlatmaya başladı.. bı kac dakıkalık gecıkmeyle sofraya oturup annemle asuman gibi çorbasını yemeğe başlamıs..bı kaşık almıskı anne bu ne demiş.. hazır çorba yaptım ıkı çorbayı karıstırdım daha lezzetlı olsun..vıldanda anında durumu cakmıs hemen annemın kullandığı hazır çorbanın paketlerine bakmıs.. bırı mercımek çorbası,diğeri tavuk pane harcı :))) işin acı tarafı ise o zamanlar henüz yeni gelinimiz olan asumanın sesini cıkarmadan birinci tabağı bitirip annemin çok ısrar ettiği ikinci bir tabağa başlıyor olması idi.. :) bayağı gülmüştük bu annemım mutfak macerasına..

6 yorum:

Adsız dedi ki...

hayatım o yaptığım kek değil elmalı kurabiyeydi ben sana mesajı böylemi göndermiştim. emel ablamla olan maceramızı şimdi görünce hatırladım hey gidi günler:))
gülşah

Adsız dedi ki...

maceralarımız gerçekten ilginç..

Adsız dedi ki...

yorumumu değerlendirdiğin için teşekkürler yeni tariflerinizi bekliyorum

gülşah

Adsız dedi ki...

bu maceraların devam gelmeli..;)

Adsız dedi ki...

kendime ait mutfak maceralarını henüz hatırlayamasamda annemin maceralarından birini yazayım.. :) yıllardır kendine has tamamen orjinal bir şekilde yemek yapma konusunda usta bir aşcı olan annem günümüzün çağında hazır,pratik yemek yapma furyasına ayak uydurmayı istemiş olacak ki hazır çorba yaptı..ben henüz sofraya iştirak etmemiştimde mutfaktan kardesım vildan,annem ve gelinimiz asumanın kahkaha sesiyle mutfağa geldim.. kahkaha tufanından sonra vıldan olayı anlatmaya başladı.. bı kac dakıkalık gecıkmeyle sofraya oturup annemle asuman gibi çorbasını yemeğe başlamıs..bı kaşık almıskı anne bu ne demiş.. hazır çorba yaptım ıkı çorbayı karıstırdım daha lezzetlı olsun..vıldanda anında durumu cakmıs hemen annemın kullandığı hazır çorbanın paketlerine bakmıs.. bırı mercımek çorbası,diğeri tavuk pane harcı :))) işin acı tarafı ise o zamanlar henüz yeni gelinimiz olan asumanın sesini cıkarmadan birinci tabağı bitirip annemin çok ısrar ettiği ikinci bir tabağa başlıyor olması idi.. :) bayağı gülmüştük bu annemım mutfak macerasına..

benden şimdilik bu kadar.. aklıma geldikçe yazarım..

zeynep..

halime dedi ki...

gercekten hepsi birbirinden komik gecenin 12si ve ben tatli bir tebessumle bunlari okuyorum ben de bir animi sizinle paylasmak istiyorum yemek yapmayi iyi bilirim heralde genetik ilk yemeklerimi bile aklimdan gozlemlerimle kisacasi sallayarak yaptim ama suana kadar zehirlenen olmadi herneyse ben size kek macerami anlatmak istiyorum ben kek yapacagim hersey tam ama evde kabartma tozu yok ben de tatlidan hic anlamam bana dedilerki karbonat kabartma tozunun gorevini gorur ben de bi heyecanla doldurdum karbonati tabi herkes kakaolu cikolatali cevizli.... keke yapar ben de karbonatli kek yaptim 1 hafta surundu solugu copkuutsunda aldi maalesef:)(kabarmamisti isin kotu tarafi)