12 Aralık 2008 Cuma

KEREVİZ (emel ablamdan)

Kereviz evlerde çok tüketilmeyen,pazarlarda önünden teğet geçilen,sanki öyle bir bitki yokmuş gibi davranılan ama bunlara ragmen dimdik ayakta duran , her kış pazarlardaki yerini alan ve bir çok yararı olan bir bitkidir.Hazır yemek sektörünün ve fastfood kültürünün hızla esiri altına giren insanlarımız ve bununla birlikte artan hastalık oranlarıda gösteriyorki kereviz ve onun gibi bir çok sebze bu tezimizi dogruluyor..


Kerevizin bir çok faydası vardır..Bunlardan birkaçını derleyip size sunduk..kerevizin yaraları;




  • kerevizde B vitamini vardır.


  • kereviz unutkanlığı ve sinir yorgunlugunu giderir


  • kan ve süt yapar


  • idrar söktürücüdür


  • kanı ve idrar yollarını temizler


  • böbrek taşı düşürmede yardımcı olur


  • romatizma.artrid ve gut tedavisinde olumlu etkileri vardır


  • uyarıcıdır


  • sindirimi kolaylaştırır


Emel ablamın yapmış oldugu yogurtlu kereviz veya zeytinyağlı kerevizi denemeniz öneririm..Hem saglıklı hemde güzel lezzetler..



YOĞURTLU KEREVİZ





  • kerevizi soyup rendeleyin yoğurt ile karıştırın(arzuya göre mayonezde eklenebilir)..tuzunu ayarlayıp servise sunun..







ZEYTİNYAGLI KEREVİZ

Kereviz,patates,havuç ve sogan büyük büyük dogranıp tencereye koyulur üzerine zeytinyağı gezdirilir ve bir limon sıkılıp üzerine dokülür ,tuzda eklenir.Tencerenin kapağı kapatılıp kendi hallerinde kıvam alıncaya kadar bırakılırlar.Daha sonra dere otu ve kırmızı biberle servis edilir..

afiyet olsun..

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bencede kışın kereviz ideal..

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.