3 Kasım 2011 Perşembe

BEŞAMEL SOSLU PATLICAN (SULTAN)


Aslında daha önce buna benzer bir yemek yapıp yayınlamıştım lakin bu tarifte de lezzetinde ciddi değişiklikler yapacak olan özellikler var.Denemenizi tavsiye ederim.Bizim hoşumuza gitti ama damak zevkleri değişiklik gösterebilir tabiki.

MALZEMELER
-5 adet patlıcan
-2 adet kırmızı sogan
-2 çorba kaşığı sıvıyağ
-Yarım kg kıyma
-4 adet domates
-1 çay kaşığı tarçın
-2 dal kıyılmış maydanoz
BEŞAMEL SOS
-4 çorba kaşığı tereyağı
-3 çorba kaşığı un
-2 su bar. süt
-2 adet yumurta sarısı
-yarım su bar. rendelenmiş kaşar peyniri
-tuz,karabiber (karabiber arzuya göre)
-kızartmak için sıvıyağ
YAPILIŞI
Patlıcanları alacalı soyun ve kalın halkalar şeklinde doğrayın (çokta kalın olmasın).Üzerine tuz serperek yarım saat suda dinlendirin.yıkayıp iyice süzdükten sonra sıvıyağda kızartın.Kağıt havlu üzerine çıkartın.
İnce kıyılmış soğanları 2 çorba kaşığı sıvıyağda kavurun.Üzerine kıyma,tuz ve karabiberi ekleyin.Kıyma suyunu salıp yeniden çekinceye kadar kavurup,küp doğranmış domates ve tarçını katın.Orta ateşte domatesler diriliklerini kaybedinceye kadar pişirin.Kıyılmış maydanozu ekleyip ocaktan alın.
Sos:Tereyağını bir tencereye alıp kızdırın.Üzerine un ekleyip rengi dönene kadar kavurun.Sürekli karıştırarak sütü ilave edin.Tuz ve karabiberini ayarlayın.Kaynamaya başlayınca ocağı kısın,biraz daha sürekli karıştırarak pişirin.Yumurta sarılarını ve kaşar peynirini ekleyip blendır ile karıştırın.
-Patlıcanların yarısını bir fırın kabının dibine dizin.Üzerine kıymalı harcı gezdirin.Kalan patlıcanları dizin.En üstte hazırladığımız sos'u dökün.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
not:benim yaptığım borcam geniş olduğu için patlıcanları tek kat olarak dizip üzerine harcı onun üzerine de sosu döktüm.
afiyet olsun
tarif sofra dergisinden alınmış ve yapılmıştır.


10 yorum:

emel dedi ki...

vay vay ben bir patlıcalı yemekler hayranı olarak bu yemeğe şimdiden tam not verivediim:))en kısa zamanda deniyivecem gızlaaaar:)bu arada sultan sen bu işi geliştirivermişin tuttum seni:))

Sultan dedi ki...

Saol emel ablacim senin gibi olamasakta sana benzer birseyler olmaya calisiyoruz :)

gulsah dedi ki...

İmeel ben de saga katiliveeedim, bin de bayilirim patilcana,illa ki leziz olmustuuur sultancigimin elcagizina saglik ;)

sultan dedi ki...

teşekkür ederim gülşah ablacım :)

Unknown dedi ki...

Portakallı mandalina kurabiye için yorum bırakmışsınız,ölçülere birebir uydunuz mu un miktarı önemli burada,kullanılan bardak normal su bardağı.Tekrar baktım tarif de bir sıkıntı yok mini fırın tepsisi ile 1 tepsi oluyor çok değil.
sevgiler

gülşah dedi ki...

cümleten hayırlı bayramlar:))

Sultan dedi ki...

Hayirli bayramlaaaaar! :)

tuba dedi ki...

hayırlı bayramlar..

betül dedi ki...

hayırlı bayramlar:)

emel dedi ki...

hayırlı bayramlaaaaaar:)