30 Mayıs 2009 Cumartesi

ERZURUM KETESİ (ANNEMDEN)


İşteee Orjinal,has,bilindik ve meşhurrr Erzincan Ketesiii de bizlerle buluşmuş oldu..Isırdığın zaman ağızda dağılan kıvamı ve beraberinde gelen özel kete helva aromasıyla birlikte eşsiz bir lezzet..:))Mideye indikten sonra duyulan tanımsız bir haz ve sonrasında gelen bir daha yeme isteği.. işte bunların hepsi ve daha fazlası bu tarifte...:))))teşekkürler anne!!!
MALZEMELER
-Yarım su bar. yoğurt
-1 su bar. süt
-1 su bardağının yarısı erimiş tereyağı,yarısıda sıvıyağ olacak şekilde yağ
-3 tane yumurta 2'sinin sarısı üzerine sürülecek
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 tane kabartma tozu
-Aldığı kadar un
HELVASI İÇİN;
-Yapıcagınız miktara göre yağ,un ve pudra şekeri kullanarak helvayı hazırlayabilirsiniz..
-Yağda,unu kavurup üzerine pudra şekerini ekleyip kıvam alıncaya kadar kavururuz..
YAPILIŞI;
-Hamurun malzemelerinden yumuşak bir hamur elde edilir..Hamur parçalara ayırılır ve yufka şeklinde açılır..Açılan yufka ayrı hazırlanan sıvıyağ ve erimiş tereyağı karışımıyla yağlanır,dörde bölünür..
NOT:
Burdan sonrası şekil verme işlemi..Ancak şekil verme olayı oldukça karışık.Yaparken resmini çekmediğim için malesef yayınlayamıyorum..Anlatmaya kalksam hiçbirşey anlamazsınız..Ama en kısa zamanda yapılış resimlerini yayınlayacağım inşaallah..


3 yorum:

emel dedi ki...

hiç untmuyorum geçen ramazandı birgün nalan teyzemle bize gelmiştik tam arabadan inerken teyzemin bir zamanlar altın kızlar dizisindeki doroti teyzenin çantasına benzettiğim çantasından bu ketelerden çıkartmıştı ve benbir bu eksikti demiştim.daha sonra yemek nasip olmadı çünkü kete gözemi geldi ne yere düşüp ezilmişti:))bu arada teyzemin çantasını doroti teyzenin çantasına benzetmem o çantadan heran her türlü yiyeceğin çıkmasıdır.tıpkı medine sokaklarında gezerken bir akşam vakti iki armut bir salkım üzüm ve bir şeftalinin çıkması gibi:)))))ertesi günkü ziyaretimizde de peynirli puf böreği çıkmıştı:)) artık gerisini siz düşünün:))

Adsız dedi ki...

Sitenizi ictenlikle takip eden ve damak tadina düşkün olan biri olarak resimdeki ketelerin yanlis oldugunu söylemeliyim. Erzurumlu arkadaşlarımla yaptığım görüşmeler sonucu erzurum ketesi'nin daha büyük ve daha basık olduğunu ve içine peynir değil kavrulmuş un koyulması gerektiğini öğrendim. Sizin gibi profesyonellere bu hatayı yakıştirmadim.


Not:Bir Kuzen !!

Sultan dedi ki...

Oncelikle sizin gibi zat-i muhteremlerin bizleri takip ediyor oldugunu bilmek ne hos ! Acikcasi sasirmadim desem yalan :) Ancak sizin karakterinizdeki fevriligi zaten hep bilirdim,eger tarifi okuma zahmetine girebilseydiniz icerisinde zaten kavrulmus un (helva) oldugunu gorurdunuz.Bu tarifi annem zaten bizzat erzurumlu bir arkadasindan uygulamali olarak ogrenip yaptigi icin bir yanlislik olmasi cok zor(senin bunu bilmen lazim emre!)olculeri biraz ev ortamina uyarlanmis olabilir orasi ayridir.Son olarakta guzel yorumlarin icin tesekkur eder saygilarimi sunarim.

NOT: Biricik Ablan :)