22 Eylül 2010 Çarşamba

KREMALI PATLICAN MUSAKKA (SULTAN)

Patlıcan patlıcan gidiyoruz biz bu sıralar galiba..İnsan yazın geldiğini büyük oranda kızartma kokusundan anlıyor..Bizde yaza veda edip sonbaharın ilk ayınıda bitirmek üzere olduğumuz şu günlerde yazdan kalan alışkanlıklarımızı sürdürüyoruz galiba..
Kremalı patlıcan musakka denenmeye değer tatlardan biri bence.Bizim çok hoşumuza gitti valla..

Patlıcanların üzerine beşamel (morney) sosu yayıp,onun üzerinede kaşarı rendeleyip fırına veriyoruz. 

    İlk kata hazırladığımız kıymayı döşeyip üzerine kızarttığımız patlıcanları
yerleştiriyoruz..

MALZEMELER;
-6 adet kemer patlıcan
-300 gr kıyma
-3 adet kuru soğan
-3 adet domates
-3 adet sivri biber
-Kaşar peyniri rendesi
-1/4 paket tereyağı (65 gr)
(isteğe göre 1 tatlı kaşığı margarin)

MORNEY SOS İÇİN;
-2,5 su bar. süt
-1 kahve fin. un (50 gr)
-1 adet yumurta
-65 gr tereyağı

KIZARTMAK İÇİN;
-sıvıyağ

YAPILIŞI;
-Kuru soğanları ince ince kıyıp,tereyağında pembeleşinceye kadar kavuralım (ben sıvıyağ kullandım)
-Kıymayı ilave edip kaşığın tersi ile ezerek kavurmaya devam edelim
-İnce kıydığımız sivribiberleri de ilave edip biraz daha kavurduktan sonra,kabuklarını soyup kuşbaşı kestiğimiz domatesleride katıp kavurmaya devam edelim.
-Yeterince baharat (tuz,karabiber,pul biber) ve su ilavesiyle biraz daha pişirelim.
-Bu esnada patlıcanların saplarını kesip uzunlamasına alaca soyduktan sonra,yuvarlak dilimler halinde kesip,acısının çıkması için bol tuzlu suda bekletelim.Suyunu süzdükten sonra bol sıvıyağda kızartalım.
-Fırın tepsisine (ben borcam da yaptım) kıymayı serdikten sonra üzerine patlıcanları döşeyelim.
-Her zaman yaptığımız gibi unu tereyağında kavurduktan sonra süt ilavesiyele beşamel (morney) sos hazırlayalım.
-Sos biraz ılıdıktan sonra yumurtayıda ekleyip iyice karıştıralım (ben yumurtasız yaptım,tercih meselesi)Daha sonra sosu patlıcanların üzerine yayalım.
-En üste kaşar peyniri rendesini serpip önceden ısıttığımız fırında pişirelim..

Afiye bal şeker olsun efendim...

Not:Tarif Ümit ustanın,Ümit usta dan halk yemekleri kıtabından faydalanılarak yapılmıştır.He bide beşamel sosla morney sos aynı şeymiş..

6 yorum:

betül dedi ki...

çok güzel görünüyo sultancım eline sağlık ..

sultan dedi ki...

teşekkür ederim betül ablacım :)

ayşenur dedi ki...

valla süper görünüyor bende isterim :)

sultan dedi ki...

teşekkür ederim ayşenurcum :))

gülşah dedi ki...

ayy ne zamandır kimsede tık yoktu yaz dolayısıyla illa ki :)bakıyorum bizim kızlar faaliyete geçmiş ben de patlıcan sipariş ettim bu yemekten yapıcam çok leziz görünüyo Sultan'cım eline sağlık :))

sultan dedi ki...

teşekkür ederim gülşah abla..valla ben kolay kolay kimseye yemek önermem ama bu yemek hakikaten güzel oluyor..Deneyince göreceksin zaten gülşah ablacım...
bir kaç gün içinde bir patlıcan tarifi daha var onu yayınlayacagım :)) patlıcankolik olduk :)