7 Şubat 2012 Salı

AÇMA POĞAÇA (SAMUSA)


Geri döndük uzun bir aradan sonra farkındayım fakat haklı sebeplerim vardı tabiki.Mazeret üretmeyi sevmem (Allah'tan sevmem)Buraya yazacak o kadar çok şey var ki aslında ama benim ince düşüncelerim hepsinede bir kulp takıp buralara yazmamama sebep oluyor.Neyse lafı fazla uzatmadan geçeceğim tarife.Tarif bir Özbek tarifi olup güzel bir tarifdir.
YAPILIŞI
İÇ HARCI:Yarım kg kıyma,2 tane soğan,karabiber tuz
HAMURU:Bildiğimiz mantı hamuru
Hamur avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırılır.Tereyağı eritilir.Ayırılan parçalar yufka büyüklüğünde açılır(ama yufka kadar ince olmayacak bunun sebebi bezelerin büyük olmasıdır.)Eritilen tereyağı yufkanın üzerine sürülür biraz beklenir.Dibinden ititbaren rulo şeklinde sıkı sıkı sarılır.Rulo 3-4 parmak büyüklüğünde parçalara bölünür.Her parça büzülerek iki ucu ortaya doğru bastırılır.Bütün parçalar bu şekilde yapılarak üst üste koyulup  buzlukta 15 dakika bekletilir.Sonra buzluktan çıkarılıp unsuz el ile çay tabağı büyüklüğünde açılır.İçine harç koyulup bohça şeklinde sarılır.Üzerine yumurta sarısı sürülerek susam ve çörek otu serpilip fırına verilir.
Afiyet olsun efenim.

6 yorum:

emel sultaneye dedi ki...

ben de bu anıı bekliyordum:))) sultaaaaan sensin dimi şükür kavuşturana:)))tarife gelince ben yemiştim birkere sizde bu börek tadındaki poğaçalardan ve hoşumada gitmişti doğrusu....

Sultan dedi ki...

Evet emel ablacim benim :)

TUDİ dedi ki...

BANDE CARSAF BOREGİ YAPMISTIM...:(

gülşah dedi ki...

şaire abla iyice hayatınıza yerleşti özbek yemekleri filan:)) lezzetlidir de onlar şimdi ..

gülşah dedi ki...

tude carşaf marşaf bilmem ben geçen gün yaptıkların neydi öyle yaa elcağızına sağlık bebeğim:))

sultan dedi ki...

bunun hamurunun tarifi farklıydı aslında ama o hamurdan bu kadar güzel olmadı gülşah abla.Mantı hamuruyla çok daha güzel oldular..