12 Aralık 2010 Pazar

BAKLAVA

Baklava konulu başlık açmamın 3 nedeni var..
1)Pancarlı tavuk salatasından sıkıldım
2)Baklava her zaman çok ilginç bir tatlı olarak hafızamda yer etmiştir
3)Baklavanın tarihçesini gerçekten merak ediyorum ve herkezle paylaşmak istiyorum
Geçen günlerde hac dan gelen akrabalarımıza baklava yapmak için bizde toplandık..Baklavanın arasına fındıkları koyarken birden aklıma böyle bir şeyi kimin nasıl ve ne için bulmuş olabileceği geldi..Yapımındaki zorluk derecesine baktığımız zaman özel günler için bulunduğunu anlamak zor değil,zaten bizde de bayramlarda,hacdan gelenleri karşılamada vb özel durumlarda yapılan bir tatlıdır böyle bilinir..
Tek tek açılan o yufkalar,kat kat olması,arasına fındık,ceviz yada fıstık koyulması,pişirilmesi,şerbetinin dökülmesi..Acaba kim nasıl bulmuş baklavayı..Biz yine çok detaylı bir bilgi sahibi olmayacak olsakta yinede baklava bizim geleneksel tatlımızdır ve hakkında bir şeyler bilmemiz gerekir..Bu sebepten bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim..AŞAĞIDAKİ LİNK'İ TIKLAYIP YAZIYA ULAŞABİLİRSİNİZ
http://tr.wikipedia.org/wiki/Baklava

11 yorum:

tuti dedi ki...

kızım saka mı bu baklava zaten var dı hem de baskasının yaptıgı resmi koymussun (bu da ne boyle her katına koymustu sultan dıyom ben de).hem benım içinde iki satır yazmanı beklerdim.nasıl ben olmasam (tuba) o tatlıların olamıyacagını NASI ıkıser iki şer açtıgımı (tabı çarçabuk)hanı yetiştiremedigını sermeye falan yani:(

sltn dedi ki...

Tubacım ablacım ;
Bu resim sadece konumuzun baklava olduğunun bir simgesi,başka bir önem taşımıyor yani,
konumuzda baklavanın tarihçesi :))
Ama dediğin gibi 2 şer 2 şer açtığın doğrudur,bir tepsi boyu değilde 2 tepsi boyu kadar açtığında malum (gerçi annem topları açma kadar bölmüştü ama hadi neyse yinede açıyosun büyük hakkını yememem lazım)senin yüzünden elim ayağım birbirinede girdi hamurları dizerken bir nefeste aldırmadın amma velakin...:)))

tude dedi ki...

10 taneyi bir acmayı da ogrendim yakında uygulamasını yapmayı dusunuyorum lakin baklavayı cok sevıyor bu kız dıye yanlıs bı dusuceye kapılmayın sırf hava olsun dıye ogrendım ve acıyom yardım amaclı degıl yan(BU ARA DA CANIMCIM o kuntları annem fındık kadar yaptıgında da ben oklavanın kısalıgından dert yanıyordum)hele ki o tyzemin her biri portakal buyuklugunde ki kuntların da hatırlayacak olursan sofraya laf atmaya baslamıstım.(sen eksık mı yazmıssın ben tamamladım kendimi :)

emel kuzen dedi ki...

baklava deyince tuba kabuğundan çıkıverdi :)) gören duyanda baklavayı tuba icat etti sanır halbuki baklava orta asyadan gelip zamanla topkapı sarayına yerleşmiş bir tatlımızdır.tabii tuba kuzen on kat yirmi kat hatta kırkbeş kat açtığını idda etsede benim açtığım tek bir yufkanın yerini tutamaz.bir tül kadar ince türkiye haritası kadar coğrafi ve bir okadar da lezzetli:)))

tutiyim dedi ki...

Haa seen mel kuzen..Ay tabi canım senin o cografik baklavana kim ne demis sagına solunuda bır iki farklı harita da attın mı ikinci kata gecebiliyon :)))

sultan dedi ki...

ah ahhh ne kadar da iyiymiş benim kuzenlerim bu konudada benim haberim yokmuş :))

zeynep dedi ki...

valla baklava sabırlı kişilerin yapabaliceği bir tatlı türüdür bana göre.. bendeniz ömrübillah bir kez tek başıma baklava açmış birisiyim.. tek tek açmaya sabrım yetmedi 5 er kat actım :/ canım çıktı acana kadar pişirmekte sorunlar yaşadığım için zayi oldu baklavam.. baklava açmakla bitmiyo..onun pişirmesi şerbeti hatta aralarına serilern fındıklara bile dikkat edilmesi gerecek meşakkatli bir tatlıdır..


bizim sülalede herkesin baklavasının yeri farklıdır.. ben en çok annemin ablamın baklavalarını bilirim... son zamanlardada asuman annemlere yetişecek gibi.. :) tabi teyzemlerin tatlısınada diyecek laf yok.. tubanında..

yalnız sultan bu resim hiçte güzel durmamıs.. yokmu şöyle bizim sülalenin baklası ..millet baklava görsün.. tubacığım nasıl olsa sen bu konuda maharetlisin iki dakikada açta şuraya bir iştah acıcı baklava resmi koyalım :)

tutı dedi ki...

sevgılı zeynebım cok tesekkur ederım ıltıfatlarına...hanı kıbır ıcın demıyom kımseler yanlıs anlamasın(!) da cıdden baklava da yasıma gore cok guzel bır performans gosterıyorum hanı oklava ıcın ucuncu kolum dıyenler varya ıste neysee....ha bu arada en yakın zaman da bır tepsı daha yapacaz o zaman ınsaallah boy boy resımlerını yayınlarız.sultancım sana da dıyeceklerım var koyde yaptıgım tatlının resmını cekmıstın e hanii..

gülşah dedi ki...

allah allah konu baklava olunca bi restleşme oldu galiba :)))ama allah için suzan ve ayşe kardeşler benim favorim ve tabiki tubanın gelişimi gözardı edilemez üstelik sadece baklavada da değil :)))zaten bizimkilerin stilleri birbirine çok yakın yani hepsi leziz ,anam ne mütevaziyiz maaile :))

ayşenur dedi ki...

hacdan döndüğümüzde ki suzan halamın ve nalan halamın baklavasının üzerine tanımam ve tabii ki abim askerden döndüğünde ikisinin yaptklarının da :)

betül dedi ki...

ya biri şu tutinin elinden internetini alsın hem siteye tarif göndermiyo hem röportajını bitiremedi iki senedir hem de yufkaları ikişer ikişer açmaktan bahsediyo bu kadar da hava olmaz ki canım aaaa:)) bu arada ben ve tuti ilk baklavamızı oniki yaşımızda birlikte yapmıştık bu beceri taa o yaşlardan geliyo yani :)